Arbetsmarknad
Danmarks mäktigaste fackbas avgår efter anklagelser om sexuellt ofredande – nu väntar vägval för fackföreningsrörelsen
I helgen avgick Lizette Risgaard, ordförande för Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), efter att flera män vittnat om att hon tagit i dem på ett opassande sätt i samband med jobbet. Skandalen har fått en politisk dimension, eftersom den kan komma att påverka fackföreningsrörelsens förhållande till Socialdemokratiet. En ny ordförande för FH kan välja att fortsätta driva Lizette Risgaards hårda kritik mot Socialdemokratiets nya regeringssamarbete över mitten eller anta en mer försonande linje.
Avslöjandet gjordes i torsdags i Berlingske och Ekstra Bladet, som intervjuat flera personer som berättar att Lizette Risgaard låtit handen vila på deras bak eller protesterat mot att de backat undan när hon ville dansa nära på personalfesten. Det handlar framför allt om underlydande eller personer i fackföreningsrörelsen som uppger att de inte vågat säga ifrån eftersom hon var deras högsta chef, men också om personer inom politiken.
Lizette Risgaard har via sin Facebooksida bett om ursäkt till alla som upplevt att hon gått över gränsen. Där meddelade hon också i söndags att hon avgår som ordförande för FH.
Fackliga band till Socialdemokratiet i vågskålen
Nu menar politiska bedömare på exempelvis Information och Berlingske att framtiden för fackföreningsrörelsens nära samverkan med Socialdemokratiet står och väger. Lizette Risgaard har fört fackföreningsrörelsen längre till vänster, bedömer flera, medan Socialdemokratiet inlett ett regeringssamarbete över mitten, med Venstre och Moderaterne. Vilken väg en ny ordförande väljer kan få stor betydelse för framtidens band mellan de båda organisationerna, skriver tidningarna i sina analyser.
Det förekommer också spekulationer om att avslöjandet om Lizette Risgaard orkestrerades så att det kom just vid första maj och flyttade uppmärksamheten från FH:s kritik mot regeringens beslut att exempelvis slopa helgdagen Store Bededag. Själva anklagelserna i sig har dock inte ifrågasatts.
Maktkamp kan uppstå
Framöver väntar en maktkamp inom FH, skriver Altingets analytiker. Lizette Risgaard var den som ledde sammanslagningen mellan LO och FTF (motsvarande svenska TCO) år 2018 och har sedan dess lett den nya organisationen Fagbevægelsens Hovedorganisation, med 65 medlemsförbund och 1,3 miljoner medlemmar. Hon har ingen självklar efterträdare och de olika förbunden kan ha olika önskemål om inriktningen för FH framöver. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år