24 maj 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Danmark blir en del av Natos misilförsvarssköld

Danmark blir en del av Natos misilförsvarssköld

2014-08-22:
Iver Huidfeldtklasse

Det beräknas kosta mellan 400 och 500 miljoner danska kronor att utrusta varje fregatt av Iver Huitfeltklassen med radarutrustning till Natos misilförsvarssköld. Foto: Wikimedia – Mtlarsen

Danmark ska utrusta en eller flera av flottans fregatter med speciell radarutrustning för att bli en del av Natos misilförsvarssköld. Det meddelade landets utrikesminister Martin Lidegaard (Radikale Venstre) och försvarsminister Nicolai Wammen (Socialdemokraterne) vid en presskonferens på torsdagen.

– Vi har beslutat att bidra till Natos misilförsvarssköld. Vi gör nu en förundersökning tillsammans med en rad andra länder med inriktning mot att kunna erbjuda att en eller flera av våra fregatter utrustas med radar, sade utrikesminister Martin Lidegaard vid presskonferensen som återgavs av bland andra Danmarks Radio.

Enligt den danska regeringen beräknas det kosta mellan 400 och 500 miljoner danska kronor att utrusta en enda fregatt till att bli en del av misilförsvarsskölden. Den danska marinen har idag tre fartyg i den så kallade Iver Huitfeldklassen som kan bli aktuella att bygga om.

Presskonferensen hölls efter ett fem timmar långt och slutet möte i folketingets utrikespolitiska nämnd där frågan om misilförsvarsskölden togs upp inför Natos toppmöte den 4-5 september. Det uppges finnas en majoritet bakom förslaget i folketinget där endast rödgröna Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti säger nej.

Misilskölden fungerar genom att speciella redaranläggningar placera på land och på krigsfartyg. Radarsystemet upptäcker fientliga missiler på långt håll och kan skjuta ner dessa innan de hinner träffa sitt mål. Nato har tidigare meddelat att misilskölden ska vara i operativ drift 2018 och att Turkiet, Spanien, Polen och Rumänien blir viktiga baser för systemet.

De båda ministrarna förnekade att betslutet om ett danskt deltagande hade något att göra med konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Istället pekade de på behovet av skydd mot terrorister och “slyngelstater”. (News Øresund)

 


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑