Infrastruktur
Danmark backar SAS – vill öka sin ägarandel och skriver av miljardskulder

Danmark kommer att backa upp det krisdrabbade flygbolaget SAS och kan tänka sig att öka sin ägarandel upp till 30 procent medan skulder till ett värde av 3,5 miljarder danska kronor skrivs av. Det meddelade den danska finansministern under fredagsförmiddagen, efter att Sverige tidigare i veckan beslutat sig för att inte längre stötta SAS med nytt kapital och att på sikt dra sig ur som delägare.
– Det är uppenbart att SAS befinner sig i en svår situation, och det är viktigt att säga att SAS är ett företag med mycket stor betydelse för det danska samhället genom att föra ut Danmark och danskarna i världen och vice versa. Samtidigt är SAS mycket viktigt för bland annat Köpenhamns flygplats. Vi i Danmark är beredda att hjälpa SAS med planen för att få dem på rätt köl igen och är beredda att skriva av skulder på cirka 3,5 miljarder danska kronor, samtidigt som vi fortsätter att ha ett betydande danskt aktieinnehav i SAS. Vi planerar en andel på upp till 30 procent för att på bästa sätt skydda Danmarks intressen, sade Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) på en hastigt inkallad pressträff under fredagen.
Under veckan har SAS framtid svävat i ovisshet efter att Sveriges näringslivsminister under tisdagen meddelade att Sverige inte kommer att lägga in mer nytt kapital i flygbolaget och att man inte längre ser sig som en långsiktig delägare. Då Sverige och Danmark i nuläget är de största enskilda delägarna med en aktieandel på 21,8 procent vardera satte det press på Danmark om att ta ett beslut om sin roll i flygbolaget framöver. Norge drog sig ur som delägare 2018.
Köpenhamns flygplats är en knutpunkt för SAS och är en av Danmarks största enskilda arbetsplatser, med över 20 000 arbetstillfällen, vilket är en orsak till att gå in med ytterligare stöd till SAS. Avtalet som presenterades på fredagen har ingåtts av regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre och De Konservative och den innebär att Danmark även kommer fortsätta stödja transformeringsplanen SAS Forward som tidigare har lagts fram för att återuppbygga flygbolaget. Det förutsätter ägaravtal med en eller flera nya majoritetsaktieägare för den danska staten.
– Statens stöd och bidrag till SAS transformeringsplan förutsätter att det kommer privat medinvestering och att staten kan uppnå det nödvändiga medinflytandet i förhållande till att bevara SAS bidrag till Danmarks internationella tillgänglighet, säger Nicolai Wammen, i ett pressmeddelande.
Danska statens beslut kräver också ett godkännande av Europakommissionen.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen