Fastighet
Corems hållbarhetschef:”Jag tror att hållbarhetsarbetet kommer att bli mer affärskritiskt”
Av fastighetsbolag med fler än 50 anställda, som har ett kontor i Skåne, har 86 procent en hållbarhetschef. Cirka vart tredje bolag har en hållbarhetschef i ledningsgruppen. Bland mindre fastighetsbolag, med färre än 50 anställda, är det däremot få som har en hållbarhetschef. Det är några av resultaten från en rapport om hållbarhetsarbetet i Skånes fastighetsbransch, som Øresundsinstituttet har tagit fram på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Beroendet av externa finansiärer gör att det är vanligt med hållbarhetschefer i fastighetsbranschen, menar Corems hållbarhetschef Teresa Mattisson, och hon tror att nästa steg blir att hållbarhetsarbetet kommer att delas upp mellan de som jobbar med rapportering och governance och de som leder projekt och driver utvecklingen framåt. Trycket på finansiärerna när det gäller hållbarhetsfrågor väntas öka ytterligare med den nya EU-taxonomin.
Fastighetsbolaget Corem äger och förvaltar kommersiella fastigheter huvudsakligen i Stockholmsområdet, men är även verksamt i storstadsregioner i Sverige och i Köpenhamnsområdet.
Teresa Mattisson tillträdde en då nytillsatt tjänst som hållbarhetschef på bostadsbolaget Klövern för cirka fem år sedan. (Corem köpte upp Klövern 2021, men sålde vidare huvuddelen av ägarskapet till Nrep i en affär som slutfördes i juli 2023).
– 2018 såg Klövern att hållbarhet blev en viktigare fråga och då bestämde man sig för att rekrytera en hållbarhetschef. Den rollen tog jag sedan med mig in i Corem eftersom bolaget inte hade någon hållbarhetschef, säger hon.
Enligt sammanställningen till rapporten Hållbarhetsarbete i Skånes fastighetsbransch har 86 procent av alla fastighetsbolag med huvudkontor eller ett kontor i Skåne, med 50 eller fler anställda, en hållbarhetschef.
Tyngden i rollen som hållbarhetschef viktig i branschen
Enligt Teresa Mattisson skiljer sig fastighetsbranschen från många andra branscher genom att den är så beroende av extern finansiering. Det är, enligt hennes uppfattning, en anledning till att hållbarhetschefsrollen är vanligare än i andra branscher.
– Hållbarhet blir en allt viktigare och integrerad fråga så man måste ha den kompetensen, men även tyngden i sin roll och personlighet för att du ska kunna träffa investerare och finansiärer. Så jag tror att hållbarhetschefsrollen är vanligare i fastighetsbranschen jämfört med i andra branscher, där man kanske har andra roller med olika typer av hållbarhetsinriktning, säger Teresa Mattisson.
I hållbarhetsteamet på Corem finns ytterligare två medarbetare: en controller som ska arbeta med hållbarhetsrapportering och en projektledare, som nyligen tillträtt. Delvis handlar det om att justera efter ett förändrat kompetensbehov, förklarar Terese Mattisson.
Hon tror också att de mjukare värdena håller på att försvinna och att arbetet framöver kommer att bli mer resultatinriktat.
– Det har skett en väldigt omfattande utveckling de senaste åren. Jag tror att hållbarhetsarbetet kommer att bli allt mer uppdelat mellan de som jobbar med hållbarhetsrapportering och governance och de som leder projekt och driver utvecklingen framåt. Jag tror också att hållbarhetsarbetet kommer att bli mer affärskritiskt, säger hon.
EU:s taxonomi ger tydligare ansvarsutkrävande
För cirka två år sedan förändrade Corem så att hållbarhetschefen rapporterar till CFO (chief financial officer), eftersom bedömningen var att frågorna blir viktigare ur ett finansiellt perspektiv. Teresa Mattisson menar att trycket från finansiärer på fastighetsmarknaden dessutom kommer att växa med den nya EU-taxonomin.
– Jag tror att oavsett vilken typ av fastighetsbolag du är, även om det såklart gäller mer för börsbolag, så är du enormt beroende av kapital och finansiärer och dessa har ett stort tryck på sig i hållbarhetsfrågor på grund av EU-regelverket, säger hon.
Enligt Teresa Mattisson kommer insamling och rapportering av data om bolagets hållbarhetsarbete att fylla mycket av arbetet under de kommande åren och hon ser positivt på den nya taxonomin som hon menar kommer att leda till ökad transparens och likformighet. I sin tur leder det till att bolag inte kan ägna sig åt greenwashing i samma utsträckning när styrelsernas och bolagsledningarnas ansvar blir tydligare, tror hon.
Högre krav på underleverantörsleden
Teresa Mattisson beskriver att Corem är i startgroparna för att hitta sin egen väg mot att nå sitt mål om klimatneutralitet till år 2035. På vissa områden har branschen nått längre, som till exempel när det gäller energieffektiviseringar, medan det finns en lång väg att gå när det handlar om omställningen inom byggsektorn, konstaterar hon.
– Återbruk och bevarande kommer att vara viktigast att jobba med framöver. Att man inte måste slänga ut och köpa nytt utan behålla det som redan finns, säger hon och tillägger att hon är ganska optimistisk kring arbetet i branschen eftersom många aktörer ställer krav samtidigt som nya arbetsmetoder och material utvecklas.
Social och ekonomisk hållbarhet är också viktiga frågor, som inte är lika enkla att hantera, menar Teresa Mattisson. Inom social hållbarhet har branschen börjat ställa mer krav på sina underleverantörsled för att minska den ekonomiska brottsligheten och förbättra arbetsvillkoren för de anställda.
– Inom byggsektorn, men även kring exempelvis städning, finns de här problemen. Det beror på att man tappar kontrollen i underleverantörsleden för att de är så många, så att bolagen inte riktigt vet vad man har för folk på sina byggarbetsplatser, säger hon.
(News Øresund – Erik Ottosson)
Intervjun har publicerats i rapporten om Hållbarhetsarbetet i Skånes fastighetsbransch, den 4 oktober 2023, som är framtagen av Øresundsinstituttet på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Fakta: Corem
Fastighetsbolaget Corem, med cirka 370 anställda, äger kommersiella fastigheter som kontorslokaler och citynära logisitikfastigheter främst i Stockholm. Bolaget har huvudkontor i Stockholm och även kontor i Malmö och i Köpenhamn. Corem köpte 2021 upp bostadsbolaget Klövern, men har under juli 2023 sålt vidare huvuddelen av ägarskapet till Nrep. Corem är ett börsnoterat bolag vars största ägare är entreprenören Rutger Arnhult.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen