Connect with us

Danmark

Christianiter vill stänga Pusher Street – Polisen varnar för uppblossande gängkrig

Publicerad

den

I över ett halvsekel har det sålts cannabis öppet i bodar längs Pusher street i Christiania. Foto: Peter Mulvany/News Øresund

Invånarna i fristaden Christiania i Köpenhamn, christianiterna, röstade i söndags om att stänga Pusher Street, där det har sålts cannabis öppet i ett halvsekel. Det eskalerade våldet och gängkriminaliteten ligger bakom beslutet. Sista droppen var lördagens mord på en 30-årig man, som anges ha haft kopplingar till Hells Angels. Fyra andra som befann sig på området skottskadades. Det var det tredje mordet i Christiania på lika många år.

Dagen efter mordet på mannen i 30-årsåldern hölls ett stormöte, där christianiterna beslutade att de vill se en stängning ”så snabbt som möjligt” av Pusher Street mitt i fristaden Christiania.

Redan i somras kom Christianias invånare överens med Polisen och Köpenhamns kommun om att avveckla den öppna cannabisförsäljningen. Arbetet med att ta fram ”en helhetsplan” för området pågår. I början av augusti spärrade boende av ingångarna till Pusher Street med containrar.

Runt halvdelen av haschbodarna kan knytas till kriminella gäng

En kartläggning från förra året som Berlingske gjort visade att runt halvdelen av haschbodarna kunde knytas till olika gäng: Hells Angels, Saturdarah, Bandidos och det i Danmark förbjudna gänget Loyal to Familia (LTF). LTF blev genom en dom i högsta domstolen förbjudet 2021, när rätten kom fram till att gruppen hade en strikt, hierarkisk struktur och att flera av medlemmarna varit involverade i en rad våldsdåd och mord. 2011 avrådde dåvarande rigsadvokaten (ung. riksåklagare, red.) från att försöka förbjuda Hells Angels av samma skäl.

Samtidigt menar Köpenhamnspolisen att resterande haschbodar drivs av christianiter själva och att 40 till 50 invånare i Christiania aktivt ingår i den organiserade försäljningen, en siffra som tillbakavisas av Hulda Mader, talesperson för Christianias självstyre. De har avsagt sig Pusher Street och menar att det inte är Christianias ansvar längre:

– Gatan är ett samhällsansvar och ett samhällsproblem, som inte ska torkas av på oss som bor här. Det orkar vi helt enkelt inte, sade hon till tidningen.

2022 röjdes Pusher Street 100 gånger av polisen. En röjning innebär att polisen går in och plockar ner de haschbodar som för tillfället finns där.

Polisen varnar för uppblossande gängkrig, inför visitationszoner

Enligt uppgifter till flera danska medier, häribland DR Nyheder, hade mordoffret kopplingar till MC-gänget Hells Angels, och polisen har gått ut med att pågår en “våldsam konflikt” mellan Hells Angels och Loyal to Familia.

Christianiterna själv har sagt att de inte har resurser nog för att stänga permanent stänga Pusher Street. Den långsiktiga lösningen för dem är en legalisering.

En snabb stängning av Pusher Street får många runt omkring Christiania att varna för att cannabisförsäljningen, och våldet som kan följa i dess spår, sprider sig till resten av Köpenhamn. Den danska polisen har därför upprättat två så kallade “visitationszoner”, en i Christiania och en del av Amager och en i Nørrebro och Nordvest-kvarteret i Köpenhamn. I zonerna kan polisen visitera folk utan konkret misstanke om brott. Zonerna gäller fram till den 12 september.

Ungdomar flyttade in när militären flyttade ut

Fram till 1971 var området Christiania en militär förläggning. När den lades ner övertogs området av runt 150 ungdomar med drömmar att starta en egen fristad. Övertagandet sågs först som olagligt, och polisen försökte röja området utan att lyckas. Året efter kom invånarna överens med regeringen om att bevara Christiania som ett “socialt experiment”. I gengäld gick invånarna med på att betala för vatten och el, samt att “följa landets lagar”. Från regeringens sida var planen dock alltid att området skulle vara tillfälligt. I dag, 50 år senare, bor det runt 700 vuxna och 150 barn.

Det var på 80-talet som motorcykelgängen Hells Angels och Bullshit gjorde sitt intåg i Christiania och började ta över cannabisförsäljningen på Pusher Street. I deras kölvatten följde också våldet. Trots idoga försök från christianiterna själva att slänga ut de kriminella gängen, lyckades de gång på gång komma tillbaka.

En rad domar har genom året slagit fast att staten har rätt till marken. Senast 2011 kom högsta domstolen fram till att bebyggelsen var olaglig och tillfällig. Sedan 2012 ägs marken av Fonden Fristaden Christiania, där invånarna kan köpa eller hyra mark.

Förra året kom christianiterna överens med staten om att bygga allmänna bostäder på 15 000 kvadratmeter fram till 2031. I utbyte skulle de få köpa mark till 67 miljoner danska kronor. I avtalet står det att de ska ingå ett samarbete med ett etablerat bostadsföretag. Men i sista stund ändrade invånarna sig, och vill i stället skapa sin egen bostadsorganisation. De vill också få till ett samarbetsavtal med fastighetsföretaget KAB.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark11 april, 2024

Pendlare längs Kystbanen upprörda över längre restid: ”Varför var det så viktigt att klippa bort Sverige?”

Pendlare längs Kystbanen, som utgörs av de fem kommunerna Helsingör, Fredensborg, Rudersdal, Hørsholm och Gentofte, har de senaste åren fått...

Samhälle11 april, 2024

Fler än på tio år flyttade från Östdanmark till Skåne i fjol

För andra året i rad ökade antalet flyttar från Östdanmark till Skåne under 2023 och med 1 642 flyttar ligger nu...

Danmark11 april, 2024

Danske Regioner hämtar inspiration från Skåne när det gäller biljettpriser och zonindelning i kollektivtrafiken

Skånes biljettaxor och zonindelning är förebilden när Danske Regioner ska övergå till digitala biljettsystem och samtidigt vill öka resandet med...

Arbetsmarknad11 april, 2024

Rapport från Google: 300 000 svenska jobb kan helt eller delvis ersättas av AI

Under de kommande tio åren kan sex procent av jobben i Sverige bli helt eller delvis ersatta av artificiell intelligens,...

Danmark11 april, 2024

Danmarks justitieminister vill tvångsupplösa Bandidos MC

Sedan danska Rigsadvokaten kommit fram till att det finns grund för att inleda en domstolsprocess för att upplösa Bandidos MC...

Näringsliv11 april, 2024

LKAB minskar produktionen efter problemen på Malmbanan

Den svenska gruv- och mineralkoncernen LKAB minskar produktionen med cirka en miljon ton per år. Två tågurspårningar på Malmbanan under...

Energi11 april, 2024

Danska planer på rekordstor batteripark i Trelleborg för lagring av vindkraftsel

Efter att i december 2022 fått Länsstyrelsen Skånes rekommendation till den svenska regeringen om att få bygga Skånes Havsvindpark i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.