Connect with us

Danmark

Christianiter vill stänga Pusher Street – Polisen varnar för uppblossande gängkrig

Publicerad

den

I över ett halvsekel har det sålts cannabis öppet i bodar längs Pusher street i Christiania. Foto: Peter Mulvany/News Øresund

Invånarna i fristaden Christiania i Köpenhamn, christianiterna, röstade i söndags om att stänga Pusher Street, där det har sålts cannabis öppet i ett halvsekel. Det eskalerade våldet och gängkriminaliteten ligger bakom beslutet. Sista droppen var lördagens mord på en 30-årig man, som anges ha haft kopplingar till Hells Angels. Fyra andra som befann sig på området skottskadades. Det var det tredje mordet i Christiania på lika många år.

Dagen efter mordet på mannen i 30-årsåldern hölls ett stormöte, där christianiterna beslutade att de vill se en stängning ”så snabbt som möjligt” av Pusher Street mitt i fristaden Christiania.

Redan i somras kom Christianias invånare överens med Polisen och Köpenhamns kommun om att avveckla den öppna cannabisförsäljningen. Arbetet med att ta fram ”en helhetsplan” för området pågår. I början av augusti spärrade boende av ingångarna till Pusher Street med containrar.

Runt halvdelen av haschbodarna kan knytas till kriminella gäng

En kartläggning från förra året som Berlingske gjort visade att runt halvdelen av haschbodarna kunde knytas till olika gäng: Hells Angels, Saturdarah, Bandidos och det i Danmark förbjudna gänget Loyal to Familia (LTF). LTF blev genom en dom i högsta domstolen förbjudet 2021, när rätten kom fram till att gruppen hade en strikt, hierarkisk struktur och att flera av medlemmarna varit involverade i en rad våldsdåd och mord. 2011 avrådde dåvarande rigsadvokaten (ung. riksåklagare, red.) från att försöka förbjuda Hells Angels av samma skäl.

Samtidigt menar Köpenhamnspolisen att resterande haschbodar drivs av christianiter själva och att 40 till 50 invånare i Christiania aktivt ingår i den organiserade försäljningen, en siffra som tillbakavisas av Hulda Mader, talesperson för Christianias självstyre. De har avsagt sig Pusher Street och menar att det inte är Christianias ansvar längre:

– Gatan är ett samhällsansvar och ett samhällsproblem, som inte ska torkas av på oss som bor här. Det orkar vi helt enkelt inte, sade hon till tidningen.

2022 röjdes Pusher Street 100 gånger av polisen. En röjning innebär att polisen går in och plockar ner de haschbodar som för tillfället finns där.

Polisen varnar för uppblossande gängkrig, inför visitationszoner

Enligt uppgifter till flera danska medier, häribland DR Nyheder, hade mordoffret kopplingar till MC-gänget Hells Angels, och polisen har gått ut med att pågår en “våldsam konflikt” mellan Hells Angels och Loyal to Familia.

Christianiterna själv har sagt att de inte har resurser nog för att stänga permanent stänga Pusher Street. Den långsiktiga lösningen för dem är en legalisering.

En snabb stängning av Pusher Street får många runt omkring Christiania att varna för att cannabisförsäljningen, och våldet som kan följa i dess spår, sprider sig till resten av Köpenhamn. Den danska polisen har därför upprättat två så kallade “visitationszoner”, en i Christiania och en del av Amager och en i Nørrebro och Nordvest-kvarteret i Köpenhamn. I zonerna kan polisen visitera folk utan konkret misstanke om brott. Zonerna gäller fram till den 12 september.

Ungdomar flyttade in när militären flyttade ut

Fram till 1971 var området Christiania en militär förläggning. När den lades ner övertogs området av runt 150 ungdomar med drömmar att starta en egen fristad. Övertagandet sågs först som olagligt, och polisen försökte röja området utan att lyckas. Året efter kom invånarna överens med regeringen om att bevara Christiania som ett “socialt experiment”. I gengäld gick invånarna med på att betala för vatten och el, samt att “följa landets lagar”. Från regeringens sida var planen dock alltid att området skulle vara tillfälligt. I dag, 50 år senare, bor det runt 700 vuxna och 150 barn.

Det var på 80-talet som motorcykelgängen Hells Angels och Bullshit gjorde sitt intåg i Christiania och började ta över cannabisförsäljningen på Pusher Street. I deras kölvatten följde också våldet. Trots idoga försök från christianiterna själva att slänga ut de kriminella gängen, lyckades de gång på gång komma tillbaka.

En rad domar har genom året slagit fast att staten har rätt till marken. Senast 2011 kom högsta domstolen fram till att bebyggelsen var olaglig och tillfällig. Sedan 2012 ägs marken av Fonden Fristaden Christiania, där invånarna kan köpa eller hyra mark.

Förra året kom christianiterna överens med staten om att bygga allmänna bostäder på 15 000 kvadratmeter fram till 2031. I utbyte skulle de få köpa mark till 67 miljoner danska kronor. I avtalet står det att de ska ingå ett samarbete med ett etablerat bostadsföretag. Men i sista stund ändrade invånarna sig, och vill i stället skapa sin egen bostadsorganisation. De vill också få till ett samarbetsavtal med fastighetsföretaget KAB.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.