Arbetsmarknad
Byråkratiska problem får många svenskar att tacka nej till jobb i Köpenhamn enligt stadens borgmästare för sysselsättningsfrågor

Det är lätt att få ett jobb i Köpenhamn med den arbetskraftsbrist som råder. Dessutom är lönen högre än i Sverige och den aktuella valutakursen gör det extra gynnsamt. Ändå upplever Köpenhamns borgmästare för integration- och sysselsättningsfrågor, Jens-Kristian Lütken (V), att många svenskar väljer att tacka nej till ett jobb på andra sidan sundet och att anledningen är byråkratiska utmaningar. ”Vi ska titta på det” är svaret han får när han lyfter frågorna på nationell politisk nivå.
Svenskar som får jobb på Köpenhamns flygplats behöver dels danska skattepapper och dels ett särskilt dokument från polisen i Sverige, något som tar tid. Sammantaget kan det göra att det tar uppemot två månader innan personen kan starta sin anställning. Det berättade Jens-Kristian Lütken (V), borgmästare för integration- och sysselsättningsfrågor i Köpenhamn, vid en debatt arrangerad av Nordiska ministerrådet under Almedalsveckan.
– Många svenskar väljer att tacka nej till ett jobb i Danmark även om det är kort restid, sade han.
Just nu pågår förhandlingar om det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet. Jens-Kristian Lütken framhöll vikten av en uppdatering av avtalet bland annat när det gäller hemarbete.
– Avtalet som reglerar arbetsmarknaden i Öresundsregionen behöver uppdateras så att det passar den verklighet vi har idag, sade han.
Han uppfattar dock att det saknas politiskt intresse att driva frågorna vidare i Danmark.
– ”Vi tittar på det” säger de. Det finns stor förståelse, men det kommer alltför långt ner på agendan eftersom det finns andra saker på agendan som uppfattas vara närmare medborgarna, sade han.
Även det nordiska skatteavtalet, som Öresundsavtalet bygger på, diskuteras. Gränshinderrådet och Nordiska rådets Gränshindergrupp har genomfört ett projekt med fokus på utmaningarna efter pandemin och tagit fram en rapport med förslag på lösningar. Vibeke Hammer Madsen, medlem i Gränshinderrådet, hoppas på en reform på området under den kommande hösten.
– Det är upp till ministrarna att lösa det. Det visade sig att det inte är så komplext, men det är beroende av politisk vilja, sade hon i debatten.
(News Øresund – Jenny Andersson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen