Danmark
Ambassadprotest mot danskt invandringsförslag
I ett brev till det danska oppositionspartiet Venstre protesterar Brasiliens ambassadråd mot att hans landsmän inte finns med på partiets önskelista över invandrare. Venstre vill nämligen göra det lättare för människor från vissa länder att invandra till Danmark – och svårare för andra.
Venstres förslag går ut på att höja kraven på vilken inkomst en invandrare måste ha för att enklare kunna få uppehållstillstånd i Danmark. Men om personen kommer från ett av länderna på en särskild lista sänks däremot kraven betydligt. Listan baseras på FN:s Human Development Index samt vilka länder som Danmark har ett samarbete med om att slopa visumkraven.
Trots att Brasilien uppfyller det andra kravet finns landet inte med. Det har fått ambassadrådet Rafael de Mello Vidal att reagera kraftfullt. I sitt brev, riktat direkt till en av personerna bakom förslaget, kritiserar han kategoriseringen av Brasilien och argumenterar för att brasilianare är kompetenta, högutbildade och välkomna invandrare.
I flera passager uttrycker han misstankar om att invandringsförslagets författare inte känner till Brasilien särskilt väl.
I avslutningen av brevet skriver Rafael de Mello Vidal:
”Som den liberal jag är – och som är jag säker på att även du är, som medlem av Venstre – blir jag mycket oroad när lagstiftningen ”klassificerar” personer eller grupper som svarta eller vita, homosexuella, katoliker eller muslimer, gröna eller blå, första eller andra klassens medborgare, och så vidare.”
Venstres Sören Pind svarar på kritiken genom att hänvisa den vidare till FN, med motiveringen att partiet bara följer dess Human Development Index. (News Øresund)
Fakta: Venstres invandringsutspel
I dag är det lättare för en invandrare att få uppehållstillstånd i Danmark om hen tjänar mer än 375 000 danska kronor om året. Den gränsen vill Danmarks största parti Venstre höja till 400 000. Samtidigt föreslår dock partiet att det ska räcka med en årsinkomst på 215 000 danska kronor för invandrare från Andorra, Argentina, Australien, Brunei, Chile, Israel, Japan, Kanada, Nya Zealand, Singapore, Sydkorea och USA. Länderna är utvalda efter sin placering på FN:s Human Development Index samt att de har ett samarbete med Danmark om slopat visumtvång.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen