Connect with us

Intervjuer

Biotekföretag i Lund knyter samman läkemedelsbranschen med livsmedelsindustrin med hjälp av havreprodukter

Publicerad

den

Jörgen Holm, som är vd för Glucanova, har en PhD i applied nutrition från Lunds tekniska högskola (LTH). Foto: News Øresund

Lundaföretaget Glucanova har sedan 2013 arbetat med att utveckla välsmakande havreprodukter, som dessutom ska hjälpa till att förebygga och bota vissa välfärdssjukdomar. Foodtech är en växande delbransch i Lunds life science-miljö och Jörgen Holm, vd för Glucanova, satsar inte enbart på dagligvaruhandeln, utan ser även möjligheter i samarbete med sjukvården.

Yoghurt, smoothies, soppor, glass och pudding.

Det är produkter man inte omedelbart associerar till life science-branschen, men på lundaföretaget Glucanova ser de anställda annorlunda på saken.

– Vi är ett biotekföretag. Vi arbetar med molekyler, enzymer och med att omvandla råvaror genom bioteknik till livsmedel, säger Jörgen Holm, vd för Glucanova.

Glucanova grundades 2013, och från kontoret I Lund har företaget sedan dess utvecklat flytande livsmedel baserade på havre. Även andra svenska företag, såsom probiotika-företagen Probi och BioGaia samt havredrycksföretaget Oatly, arbetar med att utveckla livsmedel och kosttillskott baserat på biotekniska processer.

Professor Rickard Öste, som var en av grundarna bakom Oatly i Lund under 1990-talet, ligger även bakom Glucanova. I Lund har flera mindre F&U-företag i dag fokus på foodtech, och branschen sysselsätter omkring 70 personer i kommunen, enligt en ny rapport från Øresundsinstituttet.

För de sex medarbetarna i Glucanova handlar det dock inte bara om att utveckla välsmakande produkter, enligt Jörgen Holm ska produkterna också bidra till att både förebygga och bota sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdomar och högt blodtryck.

En naturlig råvara
Glucanova arbetar med biotekniska processer där upplösliga fibrer, beta-glukaner, som har viktiga hälsofrämjande egenskaper används för att nå denna vision.

Därför menar Jörgen Holm att företaget arbetar både inom traditionell life science, men också inom livsmedelsindustrin. Det är därför både personer med närings- och foodtechutbildningar samt personer med biokemi- och biomedicinutbildningar som är anställda i företaget.

– I traditionell life science arbetar man också med en råvara och omvandlar den till exempelvis en medicin. I ett foodtech-företag arbetar man med en naturlig råvara. I vårt fall handlar det om havre, som vi på olika biotekniska vis förändrar till fiberrik havredryck, berättar Jörgen Holm, och fortsätter:

– Men till skillnad från till exempel medicinteknik så ska det ju även smaka gott som livsmedel. Samtidigt är det viktigt för oss att de förändringar vi gör i havren också ska bidra till att förebygga sjukdomar. Vi kommer ganska nära läkemedelsindustrin. Skillnaden är att ett läkemedelsföretag först kommer in i bilden när sjuka människor ska botas. Vi vill helst inte ha några sjuka personer alls.

Jörgen Holm förklarar att deras produkter också ska bidra till att behandla personer med diagnosticerade sjukdomar. Företaget arbetar med forskning, och gör kliniska studier på både friska och diagnosticerade försökspersoner i samarbete med läkare och kliniker för att vetenskapligt verifiera produkternas egenskaper och kunna dokumentera kliniska bevis.

De anställda på Glucanova har bakgrund inom bland annat biokemi och bioteknik, som är utbildningslinjer på Lunds universitet. Foto: Mikael Risedal, Lunds Universitet

Behov av nyskapande
En utmaning som Jörgen Holm ser i branschen, är att de stora livsmedelsföretagen inte skapar innovation, utan ofta bara förvaltar de produkter som redan finns.

Han tycker att det är synd för branschen att de stora företagen inte bidrar till innovation och nytänkande, och han är övertygad om att det finns en rädsla för att misslyckas, och att det inte lönar sig att ta risker.

Däremot menar han att de är i de många småföretagen och start up-företagen som innovationen sker, just för att dessa företag vågar ta risker. De bliver belönade med succé om de lyckas, och belönade för försöket om de misslyckas. De brister som Jörgen Holm ser i branschen har varit till fördel för Glucanova, och är en bidragande orsak till att företaget bildades.

För några år sedan konkurrerade flera livsmedelskonsortium om stöd från The European Institute of Innovation & Technology (EIT). Ett av dem var ett konsortium från Sverige, Danmark och andra nordiska länder, som bestod av både företag och stora universitet.

Ett annat var ett konsortium från Tyskland, Österrike och Schweiz, som enligt Jörgen Holm var övertygade om att de skulle lyckas med sina innovativa lösningar om de även inkluderade småföretag. Glucanova blev ett av de företaget, och konsortiet fick stödet.

– De sa att det som var avgörande för att de vann var att deras konsortium hade insett att innovationerna först och främst sker i småföretagen, berättar Jörgen Holm.

Konsortiet som de tre tysktalande länderna etablerade fick namnet Rising Food Stars. I dag består det av 51 företag från hela Europa, med Glucanova som det enda svenska företaget i nätverket. Rising Food Stars ingår i EIT Food, som är Europas ledande innovationssatsning inom livsmedelsområdet, och som innehåller flera framträdande europeiska universitet, forskningscenter och storföretag.

Glucanova grundades av professor Rickard Öste, som på 90-talet startade ett annat företag, Oatly, till följd av forskning som gjordes på Lunds universitet. Foto: Mikael Risedal, Lunds Universitet

Globala marknader
Glucanova har fått mersmak och arbetar hellre globalt än enbart i Sverige och Öresundsregionen. Deras produkter och fiberrika havreingredienser kan anpassas till de globala marknaderna, och därför arbetar de också med att leverera produkter till både etablerade och nya varumärken på ett globalt plan.

Glucanova arbetar med sin business to business-del i alla världsdelar förutom Sydamerika. Företagets egna produkter på business to consumer-marknaden har ännu inte lanserats. Produkterna ska precis som läkemedel först godkännas runt om i världen. Jörgen Holm berättar att de i Europa får sina godkännande från EFSA (European Food Safety Authority), medan det i USA är FDA (US Food and Drug administration) som godkänner.

– Ett läkemedel ser likadant ut om du säljer det i USA, Kina, Tyskland, Sverige eller Danmark. Men med livsmedel finns det också en annan aspekt, nämligen de kulturella skillnaderna. Med samma patent och bioteknik kan jag utveckla en produkt i Tyskland och testa den tillsammans med tyska läkare på tyska sjukhus. I Hong Kong utvecklar jag produkter som passar för Kina, men fortsatt har samma biotekniska egenskaper som i Tyskland. När allt är klart har jag kunskap om hur produkterna ska se ut för att passa konsumenter i Tyskland och i Kina, säger Jörgen Holm.

Trots att Glucanovas produkter finns på många platser globalt genom andra varumärken upplever Jörgen Holm att det kan finnas utmaningar i marknadsföringen i de olika länderna. Det beror på att det skiljer sig från marknad till marknad hur produkten ska definieras utifrån de rådande regelverken.

– Det är välkänt att det finns en utmaning i vad som kan sägas i samband med marknadsföring av olika produktkategorier på olika marknader. I princip kan definiera sin produkt som ”vanlig mat”, som ”kosttillskott” eller ”medicinsk mat” – där varje kategori har egna regler beroende på den geografiska marknaden, förklarar Jörgen Holm.

Glucanova har sin verksamhet i Lunds life science-miljö, kring Ideon Science Park, där flera andra biotekföretag håller till. Foto: News Øresund

Till nytta för sjukvården
Det är just allsidigheten i produkterna, och möjligheten att anpassa dem till olika marknader, som företaget önskar att kunna utnyttja än mer genom att sälja dem i dagligvaruhandeln.

Eftersom produkterna har förebyggande och botande egenskaper ser Jörgen Holm också en unik möjlighet för samarbete med sjukvårdssektorn. En möjlighet som de redan arbetar med, även om han menar att processen kring offentliga inköp är komplicerad i Sverige.

– Vi har projekt där vi arbetar med äldrevården och sjukhus. Vi är med i delprojekt som arbetar med äldre, undernärda personer, där vi arbetar tillsammans med Region Skånes livsstilsakademi, förklarar han.

I de projekten har Glucanova tillsammans med Region Skånes livsstilsakademi och flera småländska regioner, med stöd från EU:s Horizon 2020-program samt Vinnova, utvecklat ett mellanmålskoncept för undernärda patienter med liten aptit, för att de med korta intervaller ska få energitäta och näringsrika måltider, som dessutom smakar gott.

News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur3 oktober, 2024

Sveriges regering vill låta Öresundsbrons vinster stanna i regionen

Likt trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm vill den svenska regeringen använda framtida vinster från Öresundsbron till infrastruktursatsningar i regionen. Ytterligare...

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.