Samhälle
Bertel Haarder: Gemensam beredskap och försvarssamarbete nästa steg i Öresundssamarbetet
Sverige och Danmark bör se sig som en enhet och samarbeta mer när det gäller beredskap och försvar framöver. Det menar tidigare minister och folketingsledamoten Bertel Haarder (V). Argumenten för det kommer att förstärkas ytterligare när Sverige blir en del av Nato, menar han.
När Sverige och Danmark var med i kampen om etableringen av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, 2017 hade de världens chans att göra gemensam sak, men istället blev det ett lågvattenmärke. Det menar Bertel Haarder, tidigare minister och folketingsledamot för Venstre. Coronatidens avsaknad av konsultationer mellan länderna och gränsstängningar samt att tidigare universitetssamarbeten över sundet lagts ner är två andra exempel, menar han. Däremot är beredskap och försvar nya potentiella samarbetsområden där länderna kan göra mer framöver, enligt Bertel Haarder.
– När regeringarna har lite svårt med att engagera sig i nordiskt samarbete är det bra om Öresundsregionen går först. Att Danmark och Sverige i Öresundsregionen kan göra sig till en enhet utbildningsmässigt och kulturellt. Nu kommer Sverige in i Nato, så är det ännu ett område där vi kan se oss som en enhet. Varför ska Danmark ha ubåtar när Sverige har ubåtar, eller varför ska Sverige ha fregatter om vi har det? Där bör vi se oss som en enhet, sade han vid en debatt i Greater Copenhagen-tältet under fredagen.
Samarbetet bör kunna initieras snabbt och kring konkreta behov som uppstår, framhåller han.
– Det ska finnas en telefon på ministrarnas bord som går direkt till den svenska kollegan. Det gäller beredskap överlag, är det skogsbrand i Sverige så ska det danska brandväsendet kunna hjälpa det svenska och om det saknas ansiktsmasker ska vi kunna få det från det andra landet. Det gäller gemensam beredskap och motsvarande för försvaret som jag nämnde tidigare, de vill gärna samarbeta över gränsen. Det handlar inte om att göra en Öresundsregion, utan att skapa så många Öresundssamarbeten som möjligt, sade Bertel Haarder.
Säkerhetsläget i Europa tog även Mogens Lykketoft, tidigare folketingsledamot för Socialdemokraterna, minister, talman i Folketinget och ordförande för FN:s generalförsamling, upp. Han framhöll att en återuppbyggnad av Ukraina kan öppna upp för andra sätt att organisera det europeiska samarbetet framöver och innebära att behov av fler beslut, som också behöver tas snabbare. När det gäller Öresundsregionens utveckling ser Mogens Lykketoft en stor potential i den gröna omställningen.
– Med klimatinsatsen har vi, om vi kan samarbeta på båda sidor Öresund, en chans att skapa fler, bättre och mer hållbara jobb i den här regionen än vi redan har. Vi kan bli en av dem som inte bara är ledande i vår egen omställning, utan som också är huvudexportör av lösningar till resten av världen. Det är inte bara frågan om att ha moralisk förpliktelse utan också en fråga om att vi har krafterna och innovativa företag på båda sidor om Öresund. Regeringarna behöver tala samman om kraven och facilitera för företagen på tvärs av Öresund och Europa för att bli ledande, sade han.
(News Øresund – Jenny Andersson)
News Øresund bevakar på plats den danska demokratifestivalen Folkemødet i Allinge på Bornholm som pågår 15-17 juni.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen