Turism/kultur
Barfota vinnare – möt Emmelie de Forest inför ESC
För ett år sedan vann det danska bidraget ”Only Teardrops” Eurovision Song Contest i Malmö. Nu kretsar Emmelie de Forests liv åter kring tävlingen. News Øresund har träffat den dansk-svenska sångaren som tog världens största musiktävling till Köpenhamn.
Hon har aldrig tyckt om att sjunga i högklackat. Helst sparkar hon av sig skorna helt och sjunger barfota. Då känner hon sig jordnära och avslappnad.
Emmelie de Forest har med sig fyra muskulösa dansare och två körsångare på scenen. Själv är hon klädd i en brun klänning och bär stora smycken. Låten heter ”Rainmaker” och är officiell temasång för årets Eurovision Song Contest i Köpenhamn.
– Jag är inspirerad av naturfolk och native americans. Min sång handlar om ett folk i ett uttorkat land som ropar på the Rainmaker. Men texten kan tolkas på flera olika plan. Den kan också handla om att be om hjälp utifrån och om att gå samman och hjälpa varandra, berättar hon efteråt.
Emmelie de Forest har dragit sig tillbaka till ett opersonligt rum bakom scenen. Bland pappren på bordet står det en slokande pannkakstårta. Det är hennes 21-årsdag, men istället för att festa med vännerna är hon i Sverige för att sjunga under en mellanakt till den svenska Melodifestivalen.
– Jag har precis kommit hem från Kina, så jag är rätt trött. Jag tror inte att vi kommer att fira ikväll, men de har köpt svenska kanelbullar till mig och det älskar jag, säger hon.
Det har nästan gått ett år sedan bidraget ”Only Teardrops” segrade i Eurovision Song Contest i Malmö. Nu förbereder sig den danska huvudstaden på att ta över evenemanget som varje år samlar tusentals artister, journalister och fans från hela Europa.
I takt med att finalen närmar sig ökar också uppmärksamheten kring fjolårets vinnare.
– Det har gått i ett sedan december månad. Ja, det har det egentligen gjort ända sedan jag vann. Jag har bara haft en veckas semester sedan det hela startade. Men det var lite mera normalt tempo i höstas, säger Emmelie de Forest.
Hon försöker sammanfatta ett omtumlande år. Sedan segern i Malmö har hon turnerat, spelat in en skiva och jobbat i studion med kända producenter. Inte mycket är sig likt.
– Jag har rest världen runt och gjort tv-framträdanden och intervjuer. Sådant som tidigare skulle ha gjort mig darrig av nervositet är nu nästan rutin. Samtidigt hinner jag knappt träffa andra än min pojkvän och min närmaste familj. Jag bor i en resväska just nu, säger hon.
Emmelie de Forest växte upp i Mariager på Jylland. Hennes mamma är dansk, men hon tillbringade också mycket tid på faderns gård utanför Stockholm.
– Min pappa var svensk och hade 75 slädhundar hemma. Det var så mina föräldrar träffades. Min mamma kom till Sverige för att träffa den bästa uppfödaren av rasen Sibirian husky och min pappa var helt enkelt superbra på slädhundar. De fann varandra i kärleken till hundarna och till konsten, berättar Emmelie de Forest.
Föräldrarna drev ett galleri tillsammans, men förhållandet knakade i fogarna och Emmelie de Forest mamma återvände till Danmark för att föda dottern. Separationen hindrade dock inte Emmelie de Forest och hennes bror från att ha en nära relation till fadern och de svenska halvsyskonen.
– Jag var i Sverige på helger och lov, och så firade vi alla födelsedagar och högtider tillsammans. De två länderna ligger så nära varandra, men en del tyckte nog att det var rätt konstigt att jag hade en dansk mamma och en svensk pappa. Ett tag kände jag också att det var lite annorlunda, men sedan släppte jag de tankarna helt. I stället var jag glad att jag hade två länder och två språk.
I dag känner Emmelie de Forest sig dansk i Danmark, men när hon besöker Stockholm känner hon sig svensk. Att ha växt upp i två språkområden gör också att hon har lätt för språk.
– Jag läser och förstår svenska, men tyvärr är jag lite lat när det gäller det talade språket. Jag borde öva mera, men mina syskon gillar när jag pratar danska. Samtidigt är svenskan otroligt vacker att sjunga på. Den påminner mig om franskan med sina rullande r.
Musiken har alltid varit en röd tråd i Emmelie de Forests liv. Hon var tre år gammal när hon första gången berättade för sin mamma att hon ville bli sångerska. Under skoltiden sjöng hon i kyrko- och gospelkörer och drömde om en karriär som operasångare.
– Som 14-åring började jag satsa seriöst på musiken. Jag festade inte som de andra utan ägnade helgerna åt att åka runt och spela på krogar och minifestivaler. Min mamma var chaufför och fixare. Jag hade en ganska annorlunda ungdomstid på det sättet.
Med hjälp av ett stipendium tog hon sig till Köpenhamn för att studera sångteknik. Där arbetade hon extra i ett bageri, medan hon funderade på hur hon skulle ta sig vidare med sin musik.
– Jag fick frågan om jag ville vara med i tv-programmet X Factor, men tackade nej eftersom det är så mycket fokus på domarna. Istället frågade jag hur man gör för att komma med i Melodifestivalen.
Samtalet ledde Emmelie de Forest till en manager som matchade ihop henne med låten ”Only Teardrops”. En dag fick hon ett samtal från Danmarks Radio:
– Jag stod i bageriet och minns att jag nästan tappade alla kakorna. Det beskedet kom att ändra mitt liv.
En månad senare hade hon vunnit den nationella finalen och hennes låt var Danmarks officiella bidrag. Efter tv-sändningen ringde bagaren och undrar om hon tänkte komma till jobbet nästa dag.
– Det kan jag inte, sa jag. Jag har just vunnit Melodifestivalen!
När den stora dagen kom satt mamman och brodern i publiken på Malmö Arena. Bakom scenen hade Emmelie de Forest och hennes musiker vrålat sitt stridsrop.
– Vi var ganska vidskepliga, så vi hade en massa ritualer för oss. Till slut satt jag på scengolvet och tog ett djupt andetag. Sedan tänkte jag: Nu kör vi. Det är bara 200 miljoner som tittar på oss.
En stund senare kunde de nervösa artisterna följa hur rösterna ringdes in från alla de europeiska huvudstäderna. Danmark klättrade stadigt uppåt i resultatlistan och den danska delegationen började räkna hem en seger. Emmelie de Forest kunde inte fokusera.
– Jag tog inte in det förrän det var klart. Jag förstod att jag hade vunnit när den lilla fjärilen blev en dansk flagga.
På tv kan man se hur Emmelie de Forest och hennes team beger sig mot scenen medan Emmelie ivrigt knappar på sin telefon. Men vad skrev hon egentligen?
– Det är rätt pinsamt, men jag var faktiskt helt panikslagen. Jag trodde att de skulle ge mig en mikrofon på scenen och be mig säga något, så jag sms:ade några vänner och bad om hjälp med att komma på något att säga.
När Emmelie de Forest nu, nästan ett år senare, åter sjunger ”Only Teardrops” har hon blivit lite äldre och lite säkrare.
– Jag har utvecklats mycket det senaste året, både musikaliskt och rent stilmässigt. Många tror kanske att det är mitt skivbolag som har försökt forma mig, men så är det inte. Det finns alltid folk som vill styra en i olika riktningar, men jag har blivit mycket bättre på att säga ifrån. Jag bestämmer själv vilken riktning jag vill ta.
Ett steg i denna utveckling har varit att göra sig av med den flickaktiga looken från Eurovision. Ett annat att börja skriva låtar och sätta sin egen prägel på musiken. Emmelie de Forest kategoriserar själv sina nya låtar som pop med influenser av folk- och världsmusik.
– Jag känner att jag har gått tillbaka till min utgångspunkt som egentligen var folkmusik. När jag turnerar med mitt band är musiken inspirerad av Mumford & Sons.
Ändå handlar det mesta fortfarande om Eurovision. Under våren har hon bland annat varit i Schweiz och på Malta för att sjunga vid de nationella uttagningarna och förberedelser pågår inför finalen i Köpenhamn, då alla artisterna tillsammans ska framföra låten ”Rainmaker”.
Emmelie de Forest har märkt att intresset för tävlingen sträcker sig en bra bit utanför Europas gränser. I Kina har tävlingen visats för första gången och nu spelas ”Only Teardrops” på deras motsvarighet till MTV. När hon besökte landet fick hon mycket uppmärksamhet.
– De är fascinerade av västvärlden och i synnerhet av Skandinavien. Jag tror att de tilltalas väldigt mycket av vårt mode, utseendet och musiken. Jag ska tillbaka dit i sommar och sjunga vid ett evenemang.
Att ständigt vara på resande fot är påfrestande. För att klara pressen försöker Emmelie de Forest omge sig med människor som hon litar på och som ser när hon blir stressad. En viktig person i hennes liv är pojkvännen Jakob Schack Glæsner som följde med till Kina. De har skrivit låten ”Rainmaker” tillsammans och arbetar nu med material till Emmelie de Forests nästa album.
– Jag och Jakob har både varit i Sverige och i Los Angeles för att skriva låtar. Nu har vi tillräckligt med material till skivan, men jag fortsätter ändå att skriva, eftersom man aldrig vet om man hittar något bättre.
Att bli stjärna över en natt är ingen garanti för en framtida karriär. Det senaste året har Emmelie de Forest inte bara upplevt framgångar. Hon har också fått ställa in en turné i Danmark och Tyskland på grund av vikande biljettförsäljning.
När uppmärksamheten kring hennes Eurovision-seger har lagt sig hoppas Emmelie de Forest att intresset för hennes musik kvarstår, eftersom hon inte kan tänka sig att ägna sig åt något annat än att sjunga.
– Visst vill man ha tid att andas ibland, men egentligen hoppas jag ju att det hela fortsätter. Jag har stora drömmar och vill fortsätta vidare. När jag inte får sjunga blir jag deprimerad. Livet måste vara mer än att bara gå till jobbet eller till skolan. Med musiken får tillvaron en mening. (News Øresund/Øresund Magazine – Emilia Söelund)
FAKTA/Emmelie de Forest
Ålder: 21
Familj: Mamma, bror, svenska halvsyskon och syskonbarn. Pappan, Ingvar de Forest, gick bort 2010.
Uppväxt: I danska Mariager och på Adelsö utanför Stockholm.
Bakgrund: Har turnerat sedan 14 års ålder, bland annat med den skotska folkmusikern Fraser Neill.
Aktuell: Förra året vann hennes bidrag ”Only Teardrops” hela Eurovision Song Contest. I maj hålls tävlingen i Köpenhamn och då framför Emmelie de Forest årets temalåt ”Rainmaker” som hon har skrivit tillsammans med pojkvännen Jakob Schack Glæsner och den svenska producenten Fredrik Sonefors.
Bakgrund/Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest är världens största musiktävling. Den hålls varje år i maj och direktsänds. De flesta länderna i Europa och ett par från Asien deltar. Artisterna och låtskrivarna behöver inte komma från landet de representerar, utan varje deltagande land väljer själv hur de väljer ut sitt bidrag. Av tradition övertar det vinnande landet värdskapet för tävlingen. 2013 hölls tävlingen i Malmö.
Fakta/Eurovision Song Contest 2014
Tid: 6-10 maj
Plats: B&W Hallerne på Refshaleøen i Köpenhamn. Lokalen är en gammal varvsbyggnad. Refshaleøen var tidigare en industrihamn, men området byggs nu om till en grön och klimatneutral stadsdel.
Deltagande länder: 37
Förväntat antal tittare: 170 miljoner.
Danskt bidrag: Basim från Köpenhamn med låten ”Cliché Love Song”.
Svenskt bidrag: Sanna Nielsen från Bromölla med låten ”Undo”.
Svenska vinnare i ESC
ABBA: ”Waterloo” (1974)
Herreys: ”Diggi-loo diggi-ley” (1984)
Carola: ”Fångad av en stormvind” (1991)
Charlotte Nilsson: ”Take Me to Your Heaven” (1999)
Loreen: ”Euphoria” (2012)
Danska vinnare i ESC
Grethe & Jørgen Ingmann: ”Dansevise” (1963)
Olsen Brothers: ”Fly on the Wings of Love” (2000)
Emmelie de Forest: ”Only Teardrops” (2013)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen