Connect with us

Danmark

Ännu ett danskt nej till EU i en folkomröstning

Publicerad

den

Folkomrostning webb

Det blev ett tydligt nej från det danska folket till att ersätta det nuvarande rättsförbehållet i EU-avtalet med en friare så kallad tillvalsordning. Foto: News Øresund

53,1 procent av danskarna som deltog i torsdagens folkomröstning sade nej till att avskaffa det så kallade rättsförbehållet i EU-avtalet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tillhör den förlorande ja-sidan och måste nu inleda förhandlingar med EU om ett specialavtal för att Danmark ska kunna fortsätta vara med i polissamarbetet Europol.

Valresultatet visar på en klyfta mellan majoriteten i Folketinget och det danska folket. Klyftan går tvärs över blockgränserna. Regerande borgerliga partiet Venstre drev ja-kampanj i likhet med Socialdemokraterne. Nu blev det nej-sidan med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och vänsterpartiet Enhedslistan som vann folkomröstningen.

Valresultatet visar även en klyfta mellan storstäderna Köpenhamn och Aarhus där det fanns en svag majoritet för ja-sidan och landsbygden och de flesta mindre städerna där nej-sidan dominerade. Valdeltagandet var 72 procent.

För Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen innebär resultatet från folkomröstningen ännu ett valnederlag. I somras vann Venstre visserligen regeringsmakten men tappade många röster samtidigt som Dansk Folkeparti växte sig större.

– Det är mitt klara intryck att det inte är så mycket det vi röstat om som danskarna har vänt ryggen till, utan snarare det vi inte har röstat om. Rädslan eller oron för att man genom ett ja till tillvalsordningen skulle glida ut på en bana där danskarna tappar kontrollen. Och det ska vi ha stor respekt för, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen när det på torsdagskvällen stod klart att nej-sidan vunnit folkomröstningen.
– Min slutsats är att valresultatet bottnar i en generell EU-skepsis och en otrygghet över vad som skulle följa med om man ändrade rättsförbehållet till en tillvalsordning, säger Løkke.

”Vad nu” är den stora frågan idag fredag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen förlorade folkomröstningen och måste nu vara mer lyhörd för stödpartiet Dansk Folkeparti som kräver att det under de närmaste åren skapas ”en annan variant av dansk europapolitik”.

Men inte heller nej-sidan har någon enhetlig lösning på framtiden. Medan Dansk Folkeparti omgående vill inleda förhandlingar om att skapa ett danskt parallellavtal om polissamarbetet Europol så är Enhedslisten mera skeptisk till polissamarbetet.

Danmarks justitieminister Søren Pind måste nu förklara vad resultatet från den danska folkomröstningen innebär för sina kolleger i Bryssel och inleda förhandlingar för att skapa ett parallellavtal för Danmarks fortsatta deltagande i polissamarbetet Europol.

Folkomröstningen gällde det undantag som infördes sedan danskarna sade nej till Maastrichtfördraget 1992. Rättsförbehållet, som infördes 1993, ställer Danmark utanför ett antal direktiv och förordningar men har på senare år visat sig försvåra Danmarks medverkan i polissamarbetet Europol.

Danskarna röstade inte för eller emot rättsförbehållet utan om det skulle ersättas av en ny så kallad tillvalsordning. Fem partier med Socialdemokraterne och Venstre i spetsen var eniga om att säga ja till 22 förordningar och direktiv som handlar om allt från gränsöverskridande kriminalitet till människohandel, cyberbrott och sexuellt missbruk av barn. Därmed skulle Danmark kunna vara kvar i Europolsamarbetet. Partierna var samtidigt eniga om att säga nej till 10 förordningar och direktiv som bland annat gäller asyl- och invandring samt harmonisering av skilsmässoregler.

Nej-sidan menade att tillvalsordningen blir starten på fler uppluckringar i förhållande till Danmarks EU-förbehåll och menade att landet visst kan vara kvar i Europolsamarbetet genom att teckna ett specialavtal med EU. Rättsförbehållet är ett av fyra danska EU-förbehåll som infördes 1993. De tre övriga gäller försvar, euro och unionsmedborgarskap. (News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle3 oktober, 2023

Syrebrist råder i danska vatten – miljöministern lovar förbättring

Syreförbrukningen i den danska havsmiljön ökar och en försämring kan få allvarliga konsekvenser för livet i danska och närliggande vatten....

Arbetsmarknad30 september, 2023

Svenska ministrar: vi är nära ett nytt skatteavtal för Öresund

Sedan ett och ett halvt år pågår förhandlingar om det svensk-danska skatteavtalet, Öresundsavtalet, mellan Danmark och Sverige. Förhandlingarna handlar bland...

Hållbarhet29 september, 2023

Øresundsinstituttet och Sparbanken Skåne släpper ny rapportserie om hållbarhet – kommunernas arbete först ut

Skåne har minskat utsläppen av växthusgaser snabbare än landet som helhet – 41 procent mot 33 procent i genomsnitt, jämfört med...

Samhälle29 september, 2023

Sveriges rikspolischef öppnar för att ta hjälp av militären i kampen mot gängvåldet – men enbart för avlastning och expertråd

September är den dödligaste månaden när det gäller skjutvapenvåld i Sverige sedan december 2019 rapporterar SVT och nu kan det...

Politik29 september, 2023

Danska partier oeniga om abortgräns efter ny rekommendation från det Etiska rådet

Partierna i det danska folketinget är oense om var abortgränsen ska gå. Hittills har den legat i slutet av vecka...

Hållbarhet29 september, 2023

Stockholm satsar på självstyrande eldrivna färjor – fyra 100 meter långa färjor har beställts av Trafikverket

Världens första självstyrande och eldrivna passagerarfärja trafikerade Stockholm i somras, mellan Södermalm och Kungsholmen. Nästa år sjösätts ytterligare två 100...

Hållbarhet29 september, 2023

Malmö stad och den lokala byggbranschen tecknar klimatkontrakt

Malmö stad och LFM30, ett initiativ som samlar drygt 200 företag och organisationer inom bygg- och fastighetsbranschen, tecknar klimatkontrakt för...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.