Arbetsmarknad
60 procent färre svenska ungdomar arbetar i Danmark
Unga svenska Öresundspendlare har haft det tufft under krisen. Mellan 2007 och 2013 har antalet svenska ungdomar i åldern 16-24 år som arbetar i Danmark minskat med 60 procent. Men nu har utvecklingen vänt uppåt igen. Det visar en analys från Öresundsinstitutet.
– Situationen under 2006-2007 var speciell. Den danska ekonomin var överhettad och arbetsgivarna skrek efter mera arbetskraft, säger Öresundsinstitutets chefanalytiker Britt Andresen.
Hon pekar på att de svenska ungdomarna inte klarat av att behålla jobben i Danmark lika bra som de danska ungdomarna gjort under lågkonjunkturen. Under 2007 arbetade 3 056 svenska ungdomar mellan 16 och 24 år i Danmark. Förra året var det bara omkring 1 300 svenska ungdomar kvar på den danska arbetsmarknaden.
– Ur ett Öresundsregionalt perspektiv är det oroande, säger hon.
Många av Öresundspendlarna bor i Malmö och jobbar i Köpenhamn. Mellan 2007 och 2013 minskade antalet unga Malmöbor som jobbar i Köpenhamn från 1 927 till 830. Främst är det butiksanställda som förlorat sina jobb.
Samtidigt som ungdomarna drabbats hårdast av krisen är det också den grupp som tidigast märker av konjunkturvändningen på den danska arbetsmarknaden. Redan förra året ökade antalet svenska ungdomar på den danska arbetsmarknaden med 21 procent och Britt Andresen tror att ökningen fortsätter under 2014.
– Men vi räknar med att antalet pendlare över Öresund framöver kommer att växa i en mera balanserad takt än vad vi såg under förra högkonjunkturen.
De danska jobben har sänkt arbetslösheten i Malmö. Utan hjälp från den danska arbetsmarknaden hade Malmös ungdomsarbetslöshet varit relativt hög även under förra högkonjunkturen. Men Öresundspendlingen ökar samtidigt konjunktursvängningarna för de skånska ungdomarna.
”Det innebär att svenska ungdomars tillgång till den danska arbetsmarknaden främst är ett fenomen under högkonjunkturen”, skriver Britt Andresen i analysen.
Intresset för att jobba i Danmark verkar däremot inte ha minskat och vändningen uppåt märks genom att fler svenska ungdomar åter får jobb i Köpenhamn.
– Vi får ofta besök av ungdomar som fått arbete och vi får även direkta förfrågningar från danska företag som vill anställda svenska ungdomar, säger Sandra Forsén, platsansvarig på Öresunddirekt.
De svenska ungdomar som jobbat i Danmark och blivit arbetslösa får A-kassan utbetald från Sverige. Avgörande är vilket land man är socialförsäkrad i. Vid deltidsarbetslöshet gäller dock andra villkor och regler.
– Generellt gäller att en gränspendlare som blivit heltidsarbetslös, redan på den första arbetslösa dagen, måste skriva in sig som arbetssökande, säger Sandra Forsén.
På samma sätt måste den arbetslöse direkt ansöka om inträde i en A-kassa i bosättningslandet med inriktning mot det yrkesområde man arbetet i. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen