Arbetsmarknad
60 procent färre svenska ungdomar arbetar i Danmark
Unga svenska Öresundspendlare har haft det tufft under krisen. Mellan 2007 och 2013 har antalet svenska ungdomar i åldern 16-24 år som arbetar i Danmark minskat med 60 procent. Men nu har utvecklingen vänt uppåt igen. Det visar en analys från Öresundsinstitutet.
– Situationen under 2006-2007 var speciell. Den danska ekonomin var överhettad och arbetsgivarna skrek efter mera arbetskraft, säger Öresundsinstitutets chefanalytiker Britt Andresen.
Hon pekar på att de svenska ungdomarna inte klarat av att behålla jobben i Danmark lika bra som de danska ungdomarna gjort under lågkonjunkturen. Under 2007 arbetade 3 056 svenska ungdomar mellan 16 och 24 år i Danmark. Förra året var det bara omkring 1 300 svenska ungdomar kvar på den danska arbetsmarknaden.
– Ur ett Öresundsregionalt perspektiv är det oroande, säger hon.
Många av Öresundspendlarna bor i Malmö och jobbar i Köpenhamn. Mellan 2007 och 2013 minskade antalet unga Malmöbor som jobbar i Köpenhamn från 1 927 till 830. Främst är det butiksanställda som förlorat sina jobb.
Samtidigt som ungdomarna drabbats hårdast av krisen är det också den grupp som tidigast märker av konjunkturvändningen på den danska arbetsmarknaden. Redan förra året ökade antalet svenska ungdomar på den danska arbetsmarknaden med 21 procent och Britt Andresen tror att ökningen fortsätter under 2014.
– Men vi räknar med att antalet pendlare över Öresund framöver kommer att växa i en mera balanserad takt än vad vi såg under förra högkonjunkturen.
De danska jobben har sänkt arbetslösheten i Malmö. Utan hjälp från den danska arbetsmarknaden hade Malmös ungdomsarbetslöshet varit relativt hög även under förra högkonjunkturen. Men Öresundspendlingen ökar samtidigt konjunktursvängningarna för de skånska ungdomarna.
”Det innebär att svenska ungdomars tillgång till den danska arbetsmarknaden främst är ett fenomen under högkonjunkturen”, skriver Britt Andresen i analysen.
Intresset för att jobba i Danmark verkar däremot inte ha minskat och vändningen uppåt märks genom att fler svenska ungdomar åter får jobb i Köpenhamn.
– Vi får ofta besök av ungdomar som fått arbete och vi får även direkta förfrågningar från danska företag som vill anställda svenska ungdomar, säger Sandra Forsén, platsansvarig på Öresunddirekt.
De svenska ungdomar som jobbat i Danmark och blivit arbetslösa får A-kassan utbetald från Sverige. Avgörande är vilket land man är socialförsäkrad i. Vid deltidsarbetslöshet gäller dock andra villkor och regler.
– Generellt gäller att en gränspendlare som blivit heltidsarbetslös, redan på den första arbetslösa dagen, måste skriva in sig som arbetssökande, säger Sandra Forsén.
På samma sätt måste den arbetslöse direkt ansöka om inträde i en A-kassa i bosättningslandet med inriktning mot det yrkesområde man arbetet i. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna
-
Samhälle11 månader sedan
Göteborg kan gå från sex särskilt utsatta områden till ett på tio år