Samhälle
100 danskar finns bland de 565 Öresundspendlare som kräver svenska staten på miljonskadestånd


565 Öresundspendlare kräver idag ersättning av svenska staten i en gemensam skadeståndsansökan som dels bygger på att de fått sina rättigheter inskränkta, dels att de fått merkostnader som orsakats av ID-kontrollerna av Öresundsresenärer vid tågstationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup. Foto: News Øresund
Det svenska beslutet att införa ID-kontroller av resande från Danmark till Sverige är inte förenligt med gällande lag. Det hävdar 565 Öresundspendlare, däribland fler än 100 danskar, som under torsdagen fick hjälp av Sydsvenska Handelskammaren att lämna in en gemensam ansökan om skadestånd till Justitiekanslern (JK) i Stockholm. De kräver vardera 30 000 kronor i kränkningsersättning och i enskilda fall skadestånd uppger Handelskammaren.
Klockan 11.30 på torsdagen lämnades en gemensam skadeståndsansökan över till Justitiekanslern i Stockholm från de 565 Öresundspendlarna som representeras av den före detta pendlaren Eva Joensuu, en representant från advokatfirman Vinge och av Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler. Pendlarna kräver dels skadestånd för att de fått sina rättigheter inskränkta, dels för de merkostnader som de anser att ID-kontrollerna orsakat – det kan handla om allt från pendlarnas ökade restid och ökade resekostnader till personer som nekats inresa till Sverige, personer som tvingats byta jobb eller att flytta över Öresund på grund av de förlängda restiderna. Fler än 100 av de 565 skadeståndskraven kommer från danska pendlare uppger Handelskammaren till Berlinske.
Ansökan om skadestånd gäller de ID-kontroller som genomförs på stationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup av tågresenärer på väg till Sverige. Sydsvenska Handelskammaren är noga med att påpeka att det skadeståndsansökan enbart gäller ID-kontrollerna medan de inte har något formellt att anmärka på när det gäller den tillfälliga inre gränskontrollen som bland annat genomförs för tågresenärer som ankommer från Danmark till stationen i Hyllie.
Bakgrunden till den gemensamma skadeståndsansökan är ett upprop som skedde på initiativ av Facebookgruppen Öresundsrevolutionen och där Sydsvenska Handelskammaren bistått med en juridisk analys av läget som de låtit advokatfirman Vinge genomföra. Handelskammaren uppger att de hoppas att Justitiekanslerns granskning “bidrar till en bättre lösning och vardag så att arbetsmarknaden fungerar i Öresund”. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen