Norden
40 organisationer från civilsamhället vill ta en aktiv roll i det nordiska samarbetet
Under namnet Nordic Civ vill ett nätverk av 40 nordiska organisationer inom civilsamhället stödja och påverka det nordiska samarbetet. Nätverket grundades i fjol på Nordiska ministerrådets initiativ, för att stärka samarbetet och bidra med idéer om hur man kan uppnå ministerrådets mål om att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region till år 2030. På Föreningen Nordens och Nordiska ministerrådets seminarium i Köpenhamn i veckan berättade representanter för nätverket att man vill arbeta aktivt och ta en mer självständig roll.
I Nordic Civ ingår allt från fackföreningar, ungdomsorganisationer och Samerådet till föreningar som arbetar med exempelvis klimatfrågor eller kvinnors rättigheter, och organisationer som arrangerar vuxenutbildningar. Samt Föreningen Norden, vars skånska och själländska lokalavdelningar stod bakom mötet i måndags.
– Det är en bra sammansättning av organisationer, och i förlängningen samlar nätverket ett antal miljoner individer. De representeras av en person per organisation, och var och en har olika erfarenheter av att vara en del av civilsamhället i Norden och värnar om nordiskt samarbete på olika sätt, sade Joel Ahlgren från tankesmedjan Global Utmaning, som koordinerar nätverkets arbete.
Nordiska rådet startade upp konstellationen under namnet civilsamhällesnätverket, men de deltagande organisationerna har valt att byta namn till Nordic Civ för att lyfta nätverket i sin egen rätt. Tidigt väcktes diskussionen om vilken roll Nordic Civ ska ta, berättade Joel Ahlgren på seminariet.
– Ska det bara vara en konsultationsgrupp som svarar på frågor, eller ska vi ta egna initiativ? Det senaste är det som lyfts som vårt val. Nordic Civ är också ett internt nätverk, och en öppning för civilsamhället i stort. Om relationen bara blir att vi svarar när Nordiska ministerrådet frågar kommer engagemanget att tappas, så vi måste vara sparsamma med våra resurser och hitta ett utbyte som också har ett värde för våra organisationer, samtidigt som vi kan stödja ministerrådet. Ambitionen är att hålla samråd, bygga en dialog och samarbeta, så nu ska vi hitta former för det, sade han.
Maria Möllergren, seniorrådgivare på Nordiska ministerrådet, menade att inspelen från nätverket är jätteviktiga när arbetet med att uppnå målen till år 2030 utvärderas i halvtid. Samtidigt lyfte hon att Nordic Civ också är ett sätt att ge civilsamhället en starkare röst och delaktighet i det nordiska samarbetet.
– Det är samspelet som är det viktiga och som varit utgångspunkten hela tiden. Vi är i en utvecklingsfas och håller på att formera vårt arbete på bästa sätt. Vilken roll civilsamhällesnätverket vill ha har lämnats öppet, sade hon.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen