Danmark
301 danska forskare i klimatupprop – hållbarhet borde gå före ekonomisk tillväxt
Om Parisavtalets mål om att hålla den globala uppvärmningen under två grader ska uppfyllas måste Danmark satsa på en mer ambitiös klimatpolitik. Hänsyn till ekonomisk tillväxt borde underordnas hänsyn till hållbarhet, föroreningar och klimatet. Det skriver 301 danska forskare i ett debattinlägg, publicerat i Politiken.
Danmark gör inte tillräckligt för klimatet. Istället för en övertro på att den tekniska utvecklingen ska lösa den gröna omställningen krävs politiska reformer för att ge invånarna incitament för att leva mer hållbart.
Så kan ett debattinlägg, som är undertecknat av 301 danska forskare, sammanfattas. De menar bland annat att hållbarhet måste gå före ekonomisk tillväxt, om Danmark ska göra sitt för att Parisavtalets mål ska uppfyllas.
I debattinlägget skriver forskarna att det finns en bild av Danmark som ett grönare land än vad det är:
”De tio procent av världens befolkning som har den högsta inkomsten står tillsammans för mer än en tredjedel av de totala koldioxidutsläppen. I Danmark tillhör 75 procent av invånarna dessa tio procent, så genomsnittligt tillhör vi en liten global elit.”
Jens Friis Lund, professor vid Köpenhamns universitet och en av initiativtagarna till klimatuppropet, säger till Berlingske att även om Danmark är ett litet land, som inte ensamt kan motverka klimatförändringarna, finns det ett stort symbolvärde i frågan.
– Vi i Danmark har en mycket hög nivå av materiell konsumtion och reser mycket. Om vi förväntar oss att andra länder börjar ta på sig reella omkostnader måste vi också göra det, säger han till Berlingske.
– Det är orealistiskt att tro att andra länder ska skära ner sina utvecklingsmöjligheter om vi inte själva är villiga att göra det.
Klimatuppropet har skapat debatt i Danmark. Bland annat tycker energi- och klimatminister, Lars Christian Lilleholt (Venstre), att ekonomisk tillväxt inte måste hämma den gröna omställningen. Han menar att ekonomisk tillväxt rent av är en förutsättning för att det ska finnas nog med resurser för att genomföra den.
– Därför är jag helt oenig med forskarna om att vi borde skruva ner den ekonomiska tillväxten. Då belastar vi kanske klimatet mindre, men det kräver enorma investeringar om vi ska ställa om energisektorn. Och det kräver ekonomisk tillväxt, säger han till Berlingske.
I slutet av april presenterade den danska regeringen förslag på landets energi- och klimatpolitik för de kommande tio åren. Målet är att 50 procent av Danmarks energi ska komma från förnyelsebara källor år 2030. För att nå dit vill regeringen ta hjälp av marknaden och öka konkurrensen mellan gröna teknologier, som till exempel vindkraft och solkraft, för att ”go danskarna så mycket grön el för pengarna som möjligt”. De vill också minska danskarnas elräkning med lägre avgifter på el och elvärme. (News Øresund)
Läs mer:
Danska regeringen vill att hälften av landets energiförbrukning är grön år 2030
Danmarks regering vill bygga rekordstor vindkraftpark
Danmarks energiförbrukning ökade för första gången på åtta år under 2016
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen