Connect with us

Näringsliv

Vestas vd: Danmark och Sverige mer lika än många tror

Publicerad

den

Anders Runevad webb

– Jag ser gärna att Vestas betraktas som ett globalt företag med en stark bas i Danmark, berättade företagets svenske vd Anders Runevad på torsdagskvällen för besökarna på svenska ambassaden i Köpenhamn. Foto: News Øresund – Johan Wessman)

KÖPENHAMN. Efter ett år som högsta chef för danska vindkraftsjätten Vestas konstaterar svenske vd:n Anders Runevad att de båda grannländerna är mer lika än olika.
– Det kändes som att komma hem när jag började på Vestas.

I går kväll var det extra mycket svenskt på svenska ambassaden i Köpenhamn. Det handlade om svenska framgångar i Danmark när Business Sweden bjöd in till möte. En rad svenska företag berättade om sin verksamhet i Danmark. Kvällens huvudtalare var Anders Runevad som på ett år vänt danska stoltheten Vestas från kris till nya framgångar. Han skulle tala om svenskt ledarskap i Danmark. Istället blev det en föreläsning om globalt ledarskap och oväntat små skillnader mellan de båda grannländerna.

– Jag måste göra er besvikna. Likheterna är större än skillnaderna mellan Danmark och Sverige, säger Anders Runevad och tittar ut över publiken i de eleganta lokalerna vid Sankt Annæ Plads i Köpenhamn där Sveriges ambassad huserar sedan 1921.

Han berättar om hur Vestas arbetar i 73 olika länder och att det finns 79 olika nationaliteter representerade bland medarbetarna.
– I Aarhus, där huvudkontoret finns, har vi 21 olika nationaliteter bland de anställda. I min ledningsgrupp är endast 20 procent danskar.
Anders Runevad tycker att svenska medier överdriver det svenska inslaget i Vestas ledning. Två av de fem personerna i ledningen är svenskar och styrelsen leds av Bert Nordberg med ytterligare två svenskar som ledamöter.
Han pekar istället på Vestas som ett globalt företag med rötterna i Danmark.
– Endast fem procent av försäljningen sker i Danmark och 80 procent av våra anställda finns i andra länder.

Hans budskap är att det ofta är en fördel att komma från små länder vilket tvingar storföretagen till en snabb global expansion.
– När det gäller företagsandan, ingenjörskunnandet, kvaliteten och bolagsstyrningen ser jag stora likheter mellan Sverige och Danmark. Det är nog mest i pressen man talar om skillnader, säger Anders Runevad och pekar istället på att det är små detaljer som skiljer, som att det är vanligare att ha slips i Danmark än i Sverige.

Själv kommer Anders Runevad från en lång karriär inom telekomföretaget Ericsson.
– Jag har jobbat i Singapore, Brasilien, England och USA. Min fru kommer från USA, min son är född i Sverige och min dotter i Singapore.
Han ser många likheter mellan telekombranschen och vindkraftsbranschen. Båda präglas av stort ingenjörskunnande och de säljer infrastruktur till operatörer som säljer vidare till slutkonsument. För Vestas handlar det om vindkraftsel. För Ericsson om teknik för telekomtjänster. Båda bolagen har haft perioder av stark expansion följt av en stor kris.
– För Ericsson kom krisen 2000-2001. Vestas kris kom för ett par år sedan. Nu måste vi jobba vidare med ständig förbättring. Vi måste göra vindkraftselen billigare för att kunna öka vår marknad.
– Min uppgift är att lämna ifrån mig ett stabilt företag den dag jag slutar. Ett företag som attraherar de bästa talangerna – globalt. (News Øresund – Johan Wessman)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.