Connect with us

Arbetsmarknad

Storkonflikt nära – i dag kan förhandlingarna bryta samman

Publicerad

den

Offentligt anställda demonstrerade i Köpenhamn under söndagskvällen. Foto: News Øresund – Thea Wiborg

Efter bara fem timmar gav de statliga parterna i den danska arbetsmarknadskonflikten upp gårdagens förhandlingar, eftersom läget var låst. Nu tror många danska bedömare att risken för att förhandlingarna bryter samman är överhängande.

Sedan klockan 10 i dag möts alla parter – kommunala, regionala och statliga – på Forligsinstitutionen, för att göra ett nytt försök att komma överens. Men dagens möte skulle mycket väl kunna sluta i att huvudmedlaren Mette Christensen deklarerar att förhandlingarna brutit samman, skriver Altinget.dk. Skulle det ske har båda parter rätt att ta till stridsåtgärder efter fem dagar, vilket skulle betyda att strejken och lockouten bryter ut samtidigt.

Enligt flera experter kan gårdagens korta förhandling tyda på att sammanbrottet redan är ett faktum, men det menar inte de statliga huvudförhandlarna själva.

– Det är endast huvudmedlarens sak att avgöra om hon vill deklarera ett sammanbrott. Det är inte det som skett. Vi kommer bara inte vidare i dag, sade innovationsminister och de statliga arbetsgivarnas toppförhandlare Sophie Løhde (Venstre) till DR Nyheder i går kväll.

Inte heller de statligt anställdas toppförhandlare Flemming Vinther, ordförande för fackföreningen CFU, såg någon mening med att fortsätta förhandla under måndagen.

– Det har vi meddelat vår arbetsgivarmotpart och det har vi meddelat huvudmedlaren och huvudmedlaren är enig, sade han till DR Nyheder.

Flera forskare, bland dem professor och arbetsmarknadsforskare Henning Jørgensen vid Aalborg universitet, menar att läget kan tolkas som att ingen av parterna vill låta medlarna sy ihop ett avtalsförslag som gäller för såväl kommuner och regioner som staten.

– Och när det är så finns det bara en sak kvar att göra för huvudmedlaren, och det är att deklarera att förhandlingarna brutit samman och så får vi en storkonflikt, säger han till Ritzau. (News Øresund)

Fakta: Vad handlar konflikten om:

Lönen: de offentliganställda vill ha 8,2 procent i löneökning över de kommande tre åren. Staten erbjöd som utgångspunkt mellan 6,4 och 6,8 procent.
Lunchrast: de flesta offentliganställda har betald lunchrast, men det står inte i kollektivavtalen och fackföreningarna är därför oroliga för att den rätten kommer att försvinna om den inte blir inskriven i avtalen.
Röda dagar: julaftonsdag, nyårsdagen och grundlovsdagen (nationaldag)
Arbetstidsregler: lärarnas arbetstidsregler förändrades av lagstiftningen i samband med konflikten 2013 och nu vill lärarna ha möjligheten att förhandla kring reglerna.
Skillnad på privat och offentlig lön: 2015 avtalades det att löneutvecklingen i det offentliga och privata ska vara parallella. Under senare tid har lönerna i den offentliga sektorn gått om de privata och staten hänvisar till att lönen inte kan öka så mycket medan arbetstagarna gärna vill ta bort ”privatlønsværnet”.

Läs mer:
Danska medier spekulerar om pausen i avtalsförhandlingarna
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.