18 november 2017 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Mat från Michelinkock succé hos danska patienter

Mat från Michelinkock succé hos danska patienter

2014-03-31:
Herlevshemligheder

Herlevs Herligheder kallas de á la carträtter som nu även erbjuds undernärda patienter som take away från sjukhuset i danska Herlev. Foto: Herlevs Hospital

För undernärda patienter är mat en viktig del i behandlingen. Sjukhuset i danska Herlev har därför utarbetat ett koncept kallat Herlevs Herligheder där dietister samarbetat med en Michelinkock.

Försöket med att servera proteinrik gourmetmat till undernärda patienter har fallit så väl ut att sjukhuset i Herlev beslutat att en grupp patienter ska kunna få den välsmakande och nyttiga maten som take away från sjukhuset.

– Patienterna är begeistrade över maten. Det har varit över alla förväntningar, säger dietisten Tina Munk till Politiken.

Enligt Herlevs Hospital startade försöket med en undersökning 2006 där 119 patienters kostintag studerades under tre dagar. Det ledde till det första projektet ”Smått gör dig gott” där patienterna erbjöds 35 små kalorihaltiga rätter dygnet runt. Rätterna fick snart namnet Herlevs Herligheder. Det visade sig att dubbelt så många patienter som åt av Herlevs Herligheder fick det nödvändiga intaget av proteiner jämfört med de som åt vanlig sjukhusmat. Protein är nödvändigt för att man ska behålla muskelmassan.

Under 2012 utvecklades konceptet kring Herlevs Herligheder och nu införs det även som take away. Idag finns det 24 à la carträtter på menyn, till exempel lättrökt lax med ägg och dill, som en grupp på 40 utskrivna patienter kan beställa hem under tolv veckor.

Den välsmakande och proteinrika sjukhusmaten i Herlev är inte bara välgörande för patienterna. Det finns även stora pengar att spara. Danska Sundhedsstyrelsen har tidigare konstaterat att samhället skulle spara en miljard danska kronor årligen på att få undernärda patienter att gå upp i vikt.  Undernärda personer är bland annat mer utsatta för infektioner. (News Øresund)


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑