20 april 2018 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

1B xx

Published on februari 7th, 2018 | by Johan Wessman

0

Efter Findus nedläggning: Foodhills skapar ett företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv

2018-02-07:

Findus försäljning av livsmedelsanläggningen i Bjuv till nybildade Foodhills AB presenterades av Findus Sveriges styrelseordförande Peter Odemark och Foodhills ordförande Bengt Persson. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

Det nybildade företaget Foodhills tar över Findus anläggning i Bjuv och hoppas kunna förverkliga deras vision om bilda ett företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion. Bengt Persson, styrelseordförande i Foodhills, säger att verksamheten ska utvecklas på en rad olika sätt för att bli lönsam. Bland annat ska anläggningen bli fullt cirkulär, det vill säga att alla restprodukter från en verksamhet används i produktionen av andra varor.

– Vi vill skapa nya system för livsmedelsproduktion där man på ett mycket effektivare sätt tar hand om de resurser som faktiskt produceras på olika håll utan att skapa de belastningar som den nuvarande livsmedelsproduktionen gör, sade Bengt Persson, styrelseordförande Foodhills, på en presskonferens under tisdagen.

Foodhills bildades i december 2016 med målet att realisera Findus vision om ett centrum för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv. Den 1 mars tar företaget över Findus anläggning i Bjuv. Bakgrunden till bildandet av Foodhills var att Findus i mars 2016 meddelade att produktionen i Bjuv skulle flyttas till Tyskland och huvudkontoret flyttas till Malmö. Två av delägarna i Foodhills är fastighetsbolaget Backahill och lantbrukskooperativet Lantmännen. I styrelsen sitter bland annat Anders Nelsson, Backahills vd, och Per Arfvidsson, vice vd i Lantmännen.

Tanken är att Foodhills både kommer fungera som en hyresvärd för olika företag och själv ingå i livsmedelsproduktion genom olika samarbeten. Bland annat finns det en detaljplan för ett 15 hektar stort område där det ska upprättas växthus och Foodhills samtalar med företag om att bedriva tomatodling där. Foodhills för liknande dialoger med ett femtiotal aktörer om etablering på anläggningen i Bjuv.

– Vi kan inte idag säga om det om tre år kommer finnas företag som producerar nyttiga snackbars eller specialdrycker för diabetiker. Jag kan inte säga att det blir si eller så men det är den typen av företag vi är i dialog med, säger Bengt Persson till News Øresund.

Mycket av det som händer nu handlar om nya ägarstrukturer, har ni någon idé på hur verksamheten på golvet ska förändras? Handlar det om att göra produktionen helt cirkulär?

– Det är en nyckel. En annan nyckel är: det stora företaget har sina fördelar – men det har också sina nackdelar. Vi kommer jobba med både små och medelstora företag inne på området. Vi hoppas kunna vara en katalysator för att de dels ska kunna utnyttja sina fördelar samtidigt som de ska kunna få det stora företagets fördelar.

– Det kommer vara skillnad på golvet. Så mycket vet vi. Även om slutprodukten blir likartad kan ingredienserna se väldigt olika ut, säger Bengt Persson till News Øresund.

Hur mycket Foodhills betalar för anläggningen i Bjuv har parterna inte gått ut med. Det är också oklart vilka hyresgäster som kommer flytta sin verksamhet dit. Men Foodhills hoppas att mellan fem och tio nya hyresgäster är på plats innan årets slut. Findus kommer vara kvar och fortsätta bedriva forskning och utvecklingsverksamhet. (News Øresund – Mandus Örarbäck)

 

Foodhills AB med Erik Paullsons bolag Backahill som en av storägarna satsar på att skapa nya jobb i ett kluster för cirkulär livsmedelsproduktion i Findus tidigare lokaler i Bjuv. Foto: News Øresund – Mandus Örarbäck

Foodhills är ännu ett exempel på Peab-brödernas engagemang för det skånska näringslivet

Nybildade Foodhills satsning på att skapa ett innovativt livsmedelscentrum i de lokaler Findus lämnat i Bjuv är ytterligare ett exempel på hur det skånska byggföretaget Peabs grundare, bröderna Erik Paulsson och Mats Paulsson, är personligt engagerade för att skapa nya jobb i samband med stora företagsnedläggningar.

Nu är det den fastighetsorienterade brodern Erik Paulsson som via familjens bolag Backahill gått in som delägare i Foodhills som vill förvandla nedläggningen av Findus i Bjuv till en innovativ nysatsning på ett kluster för cirkulär livsmedelsproduktion. Via Backahill är Erik Paulsson också storägare i en rad börsnoterade fastighetsbolag, däribland Wihlborgs Fastigheter som bland annat äger fastigheterna på Ideon Science Park i Lund.

Tidigare har brodern Mats Paulsson, som tillsammans med sin familj är huvudägare i Peab, varit med om att rädda jobben och forskningen i samband med att läkemedelsbolaget Astra Zeneca lade ner sin forskningsanläggning i Lund. Mats Paulsson donerade 100 miljoner kronor till en nybildad stiftelse för forskning och innovation som genom bolaget Medicon Village köpte de tidigare forskningslokalerna av Astra Zeneca. Idag finns mer än 120 företag och organisationer med över 1 600 medarbetare i Medicon Village som nu bygger ett nytt kontorshus för att möta efterfrågan. (News Øresund)

 

Foodhills har redan fått igång den skånska ärtskörden igen i samarbete med delägaren Magnihill. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Foodhills har i samarbete med delägaren Magnihill återupptagit den skånska ärtskörden

Foodhills har tre större ägare:  Backahill som ägs av den skånska bygg- och fastighetsentreprenören Erik Paulsson med familj, Lantmännen samt den lokala grönsaksproducenten Magnihill. Ett konkret resultat av ägarsamarbetet är att Foodhills återupptagit den skånska ärtskörden efter Findus. Med två ärttröskor som köpts in från Findus kunde Foodhills kontraktera 35 lantbrukare i Skåne och Halland som i höstas levererade sin första ärtskörd till Magnihill som genom ett danskt dotterbolag även är stor exportör av grönsaker. News Øresund)

 

 

 


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑