Connect with us

Danmark

Danska budet på EMA värt 1,7 miljarder – inom kort väntas EU publicera första utvärdering

Publicerad

den

Det danska erbjudandet att den europeiska läkemedelsagenturen EMA ska få fri hyra i 20 år om de flyttar till Copenhagen Towers i Örestad är värt sammanlagt 1,7 miljarder danska kronor visar regeringsdokument som Politiken tagit del av. Foto: News Øresund

När den danska regeringen den 31 juli lämnade in det officiella danska budet i kampen om att få den europeiska läkemedelsagenturen EMA till Köpenhamn efter Brexit ingick fri hyra i 20 år i Copenhagen Towers i Ørestad. Nu visar interna regeringsdokument att regeringen budgeterat 1,7 miljarder danska kronor för budet på European Medicines Agency, EMA. Det uppger Politiken. Det danska erbjudandet om 20 års fri hyra i Ørestad kan jämföras med att Stockholm erbjuder EMA tre års fri hyra. Inom kort väntas EU publicera en första utvärdering av de sammanlagt 19 städer som kandiderar till att bli värd för EMA.

Enbart erbjudandet att EMA får fri hyra i 20 år om de flyttar in i Copenhagen Towers i Örestad i Köpenhamn uppges vara värt 1,2 miljarder danska kronor. Till det kommer kostnader för drift, it, värme och el. Totalt budgeterar den danska regeringen med en kostnad på 1,7 miljarder danska kronor under 20 år visar de regeringsdokument som Politiken refererar till. Enligt dokumenten övervägde regeringen fyra olika alternativ som innebar att EMA skulle erbjudas fri hyra i mellan 1 och 30 år. Valet föll på 20 års fri hyra.

Till Politiken uppger Dansk Folkepartis finansordförande Rene Christensen att regeringen inte kan räkna med deras stöd till budet på att få EMA att flytta från London till Köpenhamn i samband med Brexit. Att Danmark redan lämnat sitt bud ser han inte som ett problem.
– Men demokratin fungerar fortfarande. Vi har inte diktatur. Det är inte så att mindre än 90 mandat bara kan säga att nu gör vi så här, säger Rene Christensen till Politiken.

Även Socialistisk Folkepartis finansordförande Lisbeth Bech Poulsen är kritisk mot att Folketinget inte fått insyn i kostnaderna för Danmarks bud på EU-agenturen. Både Dansk Folkeparti och Socialistisk Folkeparti uppges dock i grunden vara positiva till att få EMA:s kontor till Köpenhamn. Socialdemokratiet avböjer att kommentera kostnaderna för budet och deras finansordförande Benny Engelbrecht stöttar regeringens arbete för att få EMA till Köpenhamn. (News Øresund)

 

Tre av Köpenhamns/Danmarks motkandidater om EMA

Illustration från Sveriges EMA-ansökan

Stockholm erbjuder tre års fri hyra och att anpassa bygget av nya Life City Building i Hagastaden för EMA
Anpassade lokaler i pågående byggprojektet Stockholm Life City Building i kombination med tre års fri hyra är den svenska huvudstadens huvudalternativ för EMA och som väntas stå klar senast tredje kvartalet 2020. Men EMA behöver flytta redan 2019 och erbjuds tillfälliga lokaler i nyrenoverade Centralposthuset i Stockholm och som även erbjuds som en alternativ permanent lokalisering med ett mera centralt läge. Grannar som  European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC, och Karolinska Institutet lyfts fram som en styrka med lokaliseringen i Hagastadens nya life sciencekluster i Stockholm. En annan fördel som poängteras är att Läkemedelsverket redan har ett stort samarbete med EMA och är förberedda på att ta över tio procent av Storbritanniens andel av det nuvarande arbetet.

 

Amsterdam lovar nytt hus och 170 miljoner i engångsbidrag till hyreskostnaden
Nederländerna lockar med en engångsbetald hyressubvention på motsvarande 170 miljoner kronor (18 miljoner euro) och lovar att satsa ytterligare närmare 100 miljoner kronor (10 miljoner euro) på att öka kapaciteten hos Dutch Medicines Evaluation Board, MEB. EMA:s tänkta nya kontor finns i det 19 våningar höga”The Vivaldi Building” ska byggas anpassat för EMA i Amsterdam Zuidas, sju minuters tågresa från storflygplatsen Schiphol och med flera universitet i närheten och på gångavstånd från konferensanläggningen Amsterdam RAI. Byggnaden hyrs ut av en offentligt ägd organisation. Kontoret är något större än vad EMA kräver och hyreskostnaden beräknas bli motsvarande mellan 90 och närmare 100 miljoner kronor per år inklusive underhållskostnader (mellan 9,6 och 10,2 miljoner euro). Under byggtiden erbjuds en tillfällig byggnad i närheten.

 

Foto: Flickr – Jose A. (CC BY 2.0)

Milano utrymmer Pirelli byggnaden åt EMA och lovar sänkt hyra med 142 miljoner under tre år
Lombardiska Regionrådet är beredda att lämna Pirelli byggnaden i centrala Milano för att ge plats åt EMA. Den 31 våningar höga byggnaden invigdes 1960, renoverades 2011 och ska anpassas till EMA om organisationen flyttar dit. Regionens fastighetsbolag bygger om och hyr ut byggnaden. Under 2019 erbjuder Lombardiet gratis hyra och sedan stegas hyreskostnaden upp varje år för att nå sin fulla nivå på 67 miljoner kronor per år (7 miljoner euro) under 2022. Det innebär en total hyresrabatt på 142 miljoner kronor (15 miljoner euro).

 

19 städer kämpar om att bli värd för European Medicines Agency, EMA

Den 22 juni i år beslutade EU om en fastställd procedur för beslutet om var den europeiska läkemyndigheten EMA ska få sitt nya kontor när de måste lämna London i samband med Brexit. 19 städer i lika många länder hade lämnat in sin kandidatur när tidsfristen gick ut den 31 juli. Senast den 30 september ska EU-kommissionen offentliggöra en utvärdering av de olika erbjudandena. Under oktober kommer EU-ländernas ledare att ha en politisk diskussion baserad på EU-kommissionens utvärdering och tidigare uppgavs att  EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor den 20 november kommer att rösta om den framtida placeringen. Det uppgav EU som publicerat ansökningarna från de 19 städerna. Nya uppgifter säger att beslutet inte hinner fattas den 20 november utan kommer att dröja.
EMA har ansvaret för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av bolag för för försäljning inom EU. Myndigheten har omkring 900 anställda och tusentals experter knutna till sig och beräknas få omkring 36 000 besök varje år vilket gynnar hotell- , butiks och servicenäringarna i den stad dit EMA flyttar.

  • Amsterdam
  • Athen
  • Barcelona
  • Bonn
  • Bratislava
  • Bryssel
  • Bukarest
  • Dublin
  • Helsingfors
  • Köpenhamn
  • Lille
  • Malta
  • Milano
  • Porto
  • Sofia
  • Stockholm
  • Wien
  • Warszawa
  • Zagreb

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.