20 oktober 2017 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Forskning/utbildning xx

Published on maj 6th, 2014 | by Johan Wessman

0

Arla vill ta hjälp av ESS neutroner för att skapa krämigare färskost

2014-05-06:
Arla ESS

Mejerijätten Arla Foods vill använda neutroner från den blivande materialforskningsanläggningen ESS i Lund för att lära känna strukturen på livsmedlen bättre och bland annat kunna utveckla en krämigare färskost. Bildmontage: foto Arla Foods, illustration Henning Larsen Architects / ESS.

Mejerikoncernen Arla vill använda de blivande materialforskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund till att undersöka livsmedlens mikrostruktur för att förbättra produktionen av bland annat yoghurt och ost. Det skriver den danska tidningen Ingeniøren.

– Man har nått en gräns med de analysmetoder som tidigare har använts. Branschen har insett att den måste förnya sig för att komma vidare i förhållande till den kända strukturen i detaljer. Teknologierna har mognat, säger Hanne Sørensen, industridoktorand på Danmarksbaserade Arla Foods, till Ingeniøren.

Hon har börjat titta på bland annat neutronforskning som en möjlighet att lära mer om strukturerna i mejeriprodukter som ost och yoghurt. Enligt Ingeniøren undersöker även andra livsmedelsföretag som Tulip och Danish Crown möjligheterna att använda nya teknologier som röntgen och CT-skanning. Målet är att kunna nyttja råvarorna bättre och få färre reklamationer.
– För oss handlar det om att få bättre förståelse för strukturen, så att vi kan få ännu bättre produkter, till exempel en mera krämig färskost, säger Hanne Sørensen.  (News Øresund)

 

 


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑